Originální a variabilní svatební šaty se značkou Veršatyl jsou stále více oblíbené. Víme, proč!

Ušijí vám šaty nejen na míru a originální, ale hlavně dokáží to, že vaše šaty budou vypadat jako by je šili nejlepší světoví návrháři. Záleží jen na vás, nakolik dovolíte trojici mladých kreativních výtvarníků vytvořit šaty jen a přesně pro vás. Značka Veršatyl není jen o šití, je to také platforma pro nově vznikající nápady, z čeho všeho se dají ušít šaty.

Veršatyl také dává prostor mladým a nadějným výtvarníkům, designérům i vizážistům a kadeřníkům. Mohou pro vás, družičky a také maminky z obou stran připravit celkový svatební design doslova od A do Z.

Zeptali jsme se Kristýny Kottové, spoluzakladatelky a kreativní ředitelky značky Veršatyl, co vše mohou nevěstám nabídnout?

Jak dlouho už se věnujete své profesi?

Veršatyl jsme si založili s Markétou Šebelovou a Tomášem Radou v roce 2013. Tehdy jsme se ještě nevěnovali svatebním šatům, to přišlo až dva roky poté. Od té doby se dá říct, že svatební tvorba převažuje. Ale přemýšlíme, jak si najít čas opět i na nesvatební kolekce.

Šijete i večerní šaty, nebo jiné typy šatů?

Šijeme šaty na všechny příležitosti. Často šijeme modely pro maminky nevěst, také pro družičky a svědkyně. Přemýšlíme u toho stejně jako u svatebních šatů – nejradši jsme, když můžeme vytvořit model, který bude využitelný i do budoucna. Nejen na jednu akci. Po svatbě je zcela přirozené, že za námi nevěsty přijdou, a my jim šaty upravíme podle předem dohodnutého konceptu na šaty večerní, letní, slavnostní atp.

Jak vznikají, a čím jsou typické šaty se značkou Veršatyl?

Co se svatebních šatů týče, je pro nás vždy zásadní kontakt se zákaznicí. Proto jsou podzim a zima vždy plné schůzek u nás v ateliéru. Ve svatební tvorbě je potřeba občas potlačit své designérské ego, poznat nevěstu, pochopit jaká je, v čem se cítí dobře a svá. Proto nemáme na začátku sezóny žádný katalog svatebních šatů. Po dvou setkáních, při kterých občas zkoušíme různé typy topů a střihů sukní, představíme nevěstě návrh a poté začínáme zkoušet. Někdy se od návrhu během zkoušek ještě trochu odkloníme, zkusíme vytvořit více variant, třeba i něco výrazně odlišného, abychom si byli jisti, že konečný výsledek bude pro nevěstu to nejlepší řešení.

Šijete svatební šaty na zakázku. Jak dlouho dopředu doporučujete se objednat, aby vznikly ty pravé, krásné šaty?

V tomto se snažíme být hodně flexibilní. Každopádně ideální doba na zkoušky je 6 – 8 týdnů. K tomu přičtěme 2 týdny na úvodní konzultace, takže cca 2,5-3 měsíce. Každopádně už vzniklo mnoho skvělých šatů i za měsíc. Jen se pak s nevěstou scházíme intenzivněji, třeba i vícekrát týdně.

Kde berete inspiraci na návrhy?

Hodně inspirace čerpáme z našich nevěst. Osobité příběhy a vlastnosti každé ženy, se kterou pracujeme, jsou pro nás obrovskou inspirací. Dále jsou to materiály, látky a nové technologie a možnosti dekorování šatů, které mají vliv na každou sezónu.

Co je pro vás při tvorbě návrhu a šití nejdůležitější?

Nejdůležitější je pro mě okamžitá zpětná vazba od nevěsty. Potřebuji vědět, jak se cítí, jak na sobě vnímá daný střih a materiál. Vše jí může z mého pohledu designéra perfektně sedět, ale její pocit je pro mě zásadní. Šaty se mají řešit při zkouškách, aby byly tak perfektní, že o nich nevěsta v den svatby nebude vůbec vědět a bude mít prostor plně prožívat svůj den.

Jaké trendy, podle vás, přinese svatební sezona roku 2019? Očekáváte zájem o kostýmky, které mají být hitem příští sezony?

Cítím, že trend volných střihů a splývavých sukní je už trochu u konce. Sama mám velkou chuť zase trochu více definovat tvary a podle toho volím materiály, které to umožňují. Všímám si, že se tímto směrem vydává i zahraničí.

Kostýmky jsou předpokládaným hitem snad každou sezónu a nakonec jich nikde tolik vidět není. Každopádně kalhoty a kalhotové sukně nebo různé sety nevěstám poměrně často šijeme na večerní program. Budu určitě moc ráda, pokud se letos podaří pracovat s tak odvážnou nevěstou, která se rozhodne jít proti proudu a o něco takového projeví zájem i na obřad.

Jaký materiál na šaty byste nevěstám doporučila?

Záleží na střihu a finálním efektu, který od šatů chceme. Pokud vytváříme splývavé šaty s rozevlátou sukní, nemůžeme si vynachválit našeho italského dodavatele hedvábí. Doufáme, že letos z veletrhu nových technologií ve výrobě látek přivezeme i další velice zajímavé lehounké materiály vyrobené ekologickým způsobem tady u nás doma v Evropě.

Děláte i celkový outfit, například šijete kabelku nebo jiné doplňky k šatům?

Doplňky byly ve veršatylí tvorbě vždy klíčové. Naší filosofií je vytvářet jednoduché střihy za použití kvalitních materiálů. Je pro nás důležitá udržitelnost a dlouhá životnost našich produktů. Doplňky pro nás představují způsob, jak takový minimalistický veršatylí model obměnit, oživit.

Ve spolupráci s firmou EGGO už několikátou sezónu vytváříme k šatům jemné kožené pásky. Dále máme vlastní řadu šperků, často nevěstám vytváříme doplňky do účesu. K podzimním a zimním svatbám šijeme kabátky a peleríny – vše tak, aby to v kombinaci se šaty vypadalo jednotně, ale zároveň bylo využitelné na nošení v budoucnosti k jiným outfitům.

Můžete doporučit jak správně pečovat o šaty od vás?

Většinu je možné prát v pračce, nebo nechat čistit. Každopádně doporučujeme prát v ruce, třeba v mýdle s jelenem, nebo v šamponu.

Jaké máte pracovní plány na příští rok?

Těšíme se, že začneme pracovat s novými evropskými start-upy zaměřenými na inovace ve výrobě textilu. Existuje mnoho firem, které vyrábí látky z různých přírodních materiálů – z pomerančové kůry, z mořských řas a tak podobně. Tyto materiály chceme využívat nejen v ready-to-wear kolekcích, ale i v naší svatební tvorbě.

Vždy jsme si přáli, aby Veršatyl fungoval jako platforma, v rámci níž s námi na kolekcích spolupracují mnozí designéři, ale i specialisti z jiných oborů. Dnes už tímto způsobem fungujeme. Momentálně pracujeme s grafičkou a ilustrátorkou Barborou Páníkovou. Na podporu této platformy vzniká k Veršatylu přidružený projekt s názvem VSL.community. V něm bychom rádi v příštím roce rozšířili spolupráci se stylisty, grafiky, výtvarnými umělci či třeba kadeřníky a vizážisty.


Máte-li zájem si sami vyzkoušet spolupráci s příjemnými a kreativními lidmi, sdruženými pod značkou Veršatyl, neváhejte je kontaktovat:

Zdroj fotografií: versatyl.cz

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close