Módní dizajnérka Viera Futáková vyšperkuje nejen každou nevěstu od hlavy až k patě! O detailech se více dozvíte v našem rozhovoru.

Hledáte model svatebních šatů, který vás doslova vyšperkuje? Módní dizajnérka Viera Futáková přesně takové šaty tvoří! Do svých modelů vkládá nejen perličky, ale také pírka, ozdobné šńůrky a třpytící se kamínky, aby model dostatečně zářil spolu s jeho majitelkou.

Módní ateliér VIERA FUTÁKOVÁ poskytuje klientům služby v oblasti navrhování, ušití a půjčení spoločenských modelů, svatebních šatů, ale také bežné konfekce. Tyto informaci si můžete dohledat i vy, třeba  na soc. sítích. Svatení blog by vám tento ateliér chtěl představit trošku podrobněji.

 

Viero mohla by jste se nám představit a popsat co Vás vlastně přivedlo k návrhářství, co byl ten zlomový bod, kdy jste věděla, že je to, čemu se chcete  naplno věnovat?

To, že ma láka móda a všetko, čo súvisí s estetikou, som vedela už ako malá. Pamätám si, ako som rozstrihala otcovu košeľu a ušila z nej šaty pre bábiku ?

Co vše zahrnuje Vaše tvorba?

Okrem navrhutia a vyhotovenia modelu, vyrábam aj doplnky-to je hlavná časť mojej práce. Ale ak je trochu viac času, maľujem na hodváb, vyrábam bytové doplnky, alebo redizajnujem nabytky.

Kde se s Vašim portfoliem můžeme setkat? 

Tento rok už mám pár prehliadok za sebou, najbližšie sa teším na fashion show She’s Mercedes, ktorá sa uskutoční v júni.

Máte něco specifického pro Vaší tvorbu, co se dá říct, že Vás naprosto vystihuje?

Myslím, že špecifické sú pre mňa farby. Milujem čiernu farbu, takže má v mojej tvorbe veľké zastúpenie…a naproti nej všetky ‘nude’ odtiene. Ďalej sú to krajky, tyly a hodváb.

Když si klient projde například Váš FB může narazit na spoustu šperků, jak je to tedy s tvorbou šperků? Plánujete  například kolekci ke kolekci šatů, nebo to není na sebe navázané?

Doplnky vyrábam väčšinou ku svojim modelom. Ale nie je nič nezvyčajné, ak si nejaká klientka objedná u mňa len nejaký doplnok, ktorý navrhnem a vyrobím priamo pre ňu.

Mají na Vaši tvorbu nějaký vliv trendy a tužby samotné klientely, čili co je “IN” to zakomponuji, nebo se Vás toto vůbec nedotýká?

Samozrejme je dôležité sledovať trendy, ale pre mňa sú dôležité požiadavky klienta, aby sa v mojom modeli citil(a) dobre. A taktiež má každý dizajnér svoj rukopis, ktorý je preňho špecifický.

 

Co je pro Vás největší inspirací při samotné tvorbě? Jste spíše individuální návrhářka, nebo se řídíte spíše nějakou vaší koncepci pro sezónu?

Ak tvorím kolekciu, mala by mať nejaký koncept. Ak ale tvorím na mieru pre klienta, kazdy model je individuálny.

Jak funguje Vaše spolupráce přímo s klientem pokud by chtěl například svatební šaty od Vás?

Pri každej objednávke sa najprv s klientkou stretnem, aby som ju trosku spoznala a zistila, čo má rada a v čom sa cíti dobre. A samozrejme aby som videla, aký má typ postavy a mohla som jej nakresliť návrhy šiat na mieru. Keď si nejaký model vyberie, hľadám a kombinujem naň materiály…a môžme začať šiť. Ako dlhý je samotný proces, je závislé od konkrétneho návrhu. Ale napr. svadobne šaty je potrebné začať tvoriť aj niekoľko mesiacov pred svadbou.

Měla by jste nějakou radu pro ženy, které naprosto neví a nemají představu po jakých svatebních, či i jiných šatech na podobnou velkou příležitost sáhnout?

Ak nemá nevesta vôbec žiadnu predstavu, je dobré poskúšať rôzne typy šiat a zistiť, v akom by sa cítila najlepšie.

Jak velkou roli hraje konečná vizualizace šatů s postavou ženy, čím bychom jsme se měli řídit, aby jsme si připadali v daný moment opravdu nádherné?

Mať šaty prispôsobené svojmu typu postavy je najdôležitejšie.

 

Foto by Kristína Brezinová RÍDEKYOVÁ

 

Velmi důležitou stránkou pro nevěsty je i samozřejmě i rozpočet, s kterým snoubenci disponují – mohla by jste nám trochu přiblížit z vašich dosavadních zkušeností s jakým finančním rozpočtem by měla nevěsta počítat? 

Je veľmi ťažké zadefinovať konkrétnu cenovú hranicu. Momentálne trh ponúka aj šaty lacnejšie, ale taktiež aj v sume niekoľko stoviek eur. Všetko závisí od modelu, použitého materiálu a v neposlednom rade aj značky.

Kde Vás tedy můžeme kontaktovat a s jakým časovým předstihem před danou událostí?

Bud na soc.sietach – FB,alebo mám uvedené tel.cislo. Webovú stránka sa momentálne tvorí

Připravujete nějaké novinky do konce roku? Jak vidíte Vaše projekty v blízké budoucnosti? Kde se s Vámi můžeme letos setkat?

Momentálne je mojou najväčšou náplňou dňa mesačné bábätko, takže popri ňom stiham hlavne objednávku na mieru. Na nové kolekcie sa musím chvíľu počkať ?

Naše poslední otázka bude mířit spíše na doporučení pro snoubence, nějakou radu při přípravách.

S nevestam sa stretávam niekoľko rokov a viem, koľko času a úsilia vynaložila na to, aby bol ich svadobný deň dokonalý. Čo je ale dôležité a to im zároveň chcem odporučiť je, aby sa nastavili na to, že aj keď nejaká vec nevyjde presne podľa ich predstáv, treba si ten deň užiť naplno a nenechať sa ničím vystresovat.

 

 

Vierka Futáková žije a tvoří na středním Slovensku v Banskej Bystrici. Její modely mají duši, a jsou vyšperkované do posledního detailu. Kolekci, kterou nafotografoval Igor Dian připravovala pro spoločenskou sezónu a některé šaty přímo pro miss Lujzu Strakovou, která se účastnila finále Miss world. Viera o sobě prozradila, že absolvovala Soukromou střední oděvní školu v oboru navrhování a modelování oděvů, ovšem momentálně si na novou kolekci počkáme, jelikož ji potkala nová krásná životní role maminky. Věnovat se bude tedy jen individuálním návrhům. Nezapomeňte, že velmi vydařené jsou její doplňky, šperky a různé malé milé drobnosti. V následující nafocené kolekci bychom jistě měli také zmínit kreativní kadeřnici Zuzanu Falťanovou.


 

Vlasy: Zuzana Falťanová
Šaty a styling: Viera Futáková
Vizáž: Lujza Straková
Foto: Igor Dian

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close