„Kombinace rustikálního stylu a zlaté je neokoukaná,“ radí Pavlína Mikešová z půjčovny dekorací Svatební krámek

Slavnostní výzdoba neodmyslitelně patří ke každé svatební oslavě. Nechcete-li investovat do nových dekorací, zvažte služby Svatebního krámku, kde si nejrůznější předměty můžete půjčit. Nabídka je opravdu široká a zkušenosti nemalé. Proto jsme se zeptali nejen na jejich aktuální nabídku, ale také na to, jaká výzdoba bude v kurzu v sezóně 2020.

Svatební krámek založila Pavlína Mikešová krátce po své svatbě. Hledala místo, kde by si mohla půjčit potřebné dekorace, a když nenašla, založila si je sama. Dnes půjčuje nejen malé dekorační předměty, jako jsou vázičky, svícny, klícky, světýlka, lucerny či běhouny, ale i větší kousky, jako slavobrány, party stany, židle, stoly apod. Nabízí také pomoc s dekorováním na místě, rady a konzultace, a dokonce vám v den svatby přijede postavit slavobránu, židle a stolek na místo obřadu. A co je skvělé – vše si můžete prohlédnout a objednat on-line a mimo hlavní sezónu vám věci dokonce doručí, takže dopravu nemusíte sami řešit.

A proč byste si měli tyto věcičky půjčit? Kromě toho, že ušetříte finance, aby vám zbylo v rozpočtu dost podle vašich preferencí například na skvělou svatební kapelu, dokonalé šaty nebo třeba poplatek za vysněné svatební místo, také ušetříte přírodu. A ekologický přístup je dnes nejen stále populárnější a potřebnější.

Pavlína Mikešová se pohybuje ve světě svateb pátým rokem, proto má perfektní přehled o tom, jaké dekorace jsou nyní oblíbené. Pomůže vám tak dotáhnout design svatby k dokonalosti. Více o tom v našem rozhovoru.

Přírodní a boho svatby jsou stále oblíbené

Jaké svatby budou top v sezóně 2020?

Objednávky, které ve Svatebním krámku přijímám na rok 2020, mi jasně ukazují, že česká nevěsta primárně preferuje styl přírodní a boho, který se poslední sezóny objevuje nejvíce. Nevěsty si často půjčují dekorace z juty a dřeva v kombinaci s krajkou. Dominují tedy převážně motivy rustikální.

Podle mého názoru to také vyplývá z prostředí, které si nevěsty pro svou svatbu vybírají. Velmi populární jsou mlýny, stodoly, statky, farmy apod. Tomu odpovídá sortiment dekorací, které pomáhají uvedené prostory tzv. doladit k obrazu každé nevěsty a samozřejmě i ženicha. My uvedené požadavky vnímáme a náš sortiment ve Svatebním krámku je poptávce pochopitelně přizpůsoben.

Klasické svatby na zámcích jsou lehce na ústupu, ale neřekla bych, že dojde k úplnému vymizení. Zmíněné boho svatby přinášejí zajímavou poptávku po symbolismu. Módní jsou geometrické dekorace a to především ve zlatých barvách. U venkovních obřadů se víc a víc objevují kromě klasiky také kruhové či trojúhelníkové slavobrány.

Pokud bude chtít nevěsta svatbu v přírodním stylu, jaké dekorace nesmí chybět?

Stále oblíbené jsou jutové běhouny, které nevěsty najdou v naší nabídce v kombinaci s krajkou i bez, dále březová kola, svícínky, zavařovačky. Velmi oblíbené jsou také krajkové ubrusy, které se dají použít i jako elegantní běhouny a spolu se zelení (eukalypt, břečťan) působí velmi svěže. Pro nevěsty, které chtějí svatbu více do boho stylu, nabízíme také několik druhů lapačů snů a originální svatební teepee. K uvolněné svatbě v přírodním stylu se báječně hodí také oblíbené chill zóny, do kterých nabízíme dva druhy dek, polštářky a palety.

Kvůli své práci sledujete svatební trendy. Ujímají se podle vašich zkušeností u nás hned, nebo až s odstupem za světem?

Nevěsty samozřejmě stráví před svatbou hodiny a hodiny na Pinterestu, Instagramu apod. a touží také mít takovou krásnou výzdobu. Snažíme se nevěstám jejich sny splnit a často také kupujeme dekorace na přání. Ohledně držení se svatebních trendů bych spíše řekla, že u nás se objevují buď se zpožděním, nebo vůbec. Souvisí to samozřejmě také s nabídkou svatebních míst a zvyky naší země. I kdybychom se rozkrájeli, tak u nás zkrátka svatbu na pláži nebo s výhledem do zátoky uděláme velmi omezeně.

Do popředí se také dostávají nevěsty, které touží po ekologické svatbě a podporují zero waste. To se naprosto shoduje s myšlenkou půjčovny, kde se dané věci „otočí víckrát“.

Jak funguje půjčovna dekorací

Jak tedy vypadá aktuální nabídka Svatebního krámku?

Kromě výše zmiňovaných dekorací pro rustikální svatby, také stále rozšiřujeme nabídku obřadních balíčků pro venkovní svatby. Tzn. slavobrány, stolky, židle a dekorace s tím související – lucerny, vázy… Nabídka je opravdu široká a článek by byl nesnesitelně dlouhý, kdyby bylo vše řečeno, ale jako „bestsellery“ lze určitě označit zmíněné obřadní balíčky pro venkovní svatby, potahy na židle a pivní sety, osvětlení – lucerny a různé druhy světýlek, dále dekorace pro rustikální svatby a zlaté dekorace.

Také jsou velmi oblíbené voály a jako novinku pro rok 2020 nabízíme šifonové běhouny v oblíbené starorůžové barvě. Novinkou pro sezónu 2020 je také například velký pětiramenný zlatý svícen, který se hodí jak pro elegantní svatby na zámcích, stejně tak si ho umím představit i ve stodole, kde jsou kulaté stoly. Kombinace rustikálního a zlaté je neokoukaná a originální.

Naše nevěsty také milují fotokoutky, do kterých půjčujeme Polaroid (Instax wide) spolu s rekvizitami, a pánské koutky, do kterých nabízíme krásné originální dekorace.

Kromě výzdoby ale nabízíte i další služby, jaké?

Pro omezený okruh nevěst nabízíme také dekorování přímo na místě svatby. Nejčastěji nám volají nevěsty, které vědí, že na toto nebudou mít čas, nechtějí s tím „nikoho otravovat“ nebo si na výzdobu netroufají. Pro rok 2020 také nabízíme sestavení obřadu na místě, které si nevěsta bude přát. V reálu to vypadá tak, že přijedeme, postavíme a ozdobíme slavobránu, připravíme stolek a židle. Po obřadu opět vše sbalíme a odjedeme. Nevěstě tak odpadá starost s dopravou, stavěním a úklidem. V omezené míře nabízíme také fotografické služby.

Jak vlastně takové půjčování dekorací funguje?

Princip je velmi jednoduchý. Nevěsta si vybere dekorace, jaké se jí líbí, a osloví nás s termínem. Často si také nevěsty přímo objednají v našem e-shopu. Poté potvrdíme dostupnost dekorací a zasíláme podklady s dalším postupem. Není ale výjimkou, že u nás mají nevěsty objednávku i rok dopředu, aby tak měly jistotu dostupnosti vybraných dekorací. Říkáme to i nevěstám, které se nás dotazují, kdy je nejvhodnější si objednat a zda třeba stačí až týden před svatbou. To už je často velmi pozdě. U frekventovaných dat máme i několik měsíců dopředu plno. Chce to tedy objednat včas.

Jak je to s dopravou nebo vyzvednutím dekorací? To může být pro některé snoubence oříšek, vy to ale máte vyřešené, že?

Dekorace, které lze přepravovat, posíláme přepravcem (nejčastěji DPD), který doveze dekorace na určenou adresu a opět je tam vyzvedne. Zpětné vyzvednutí si nevěsty velmi chválí, protože jim odpadá starost s chozením na poštu a vláčením se s balíkem. Ráno jen přijde SMSka s časem vyzvednutí a nevěsta předá balíček kurýrovi. Nemusí ho ani nadepisovat adresou, kurýr bude mít připravený štítek. Přepravu nabízíme pouze nevěstám, které mají termín svatby mimo hlavní svatební sezónu, tj. mimo termíny květen-září. V tomto období je z kapacitních důvodů možný jen osobní odběr u nás ve skladu Neratovicích.

Co se děje v případě poškození věcí, nebo když z předchozí svatby nevrátí něco v termínu?

To se bohužel občas stává a je to hlavně nepříjemné pro nevěstu, která má dekorace objednané na následující víkend. Snažíme se vždy poté nabídnout nějakou alternativu, aby nevěsta byla spokojená. Vybíráme vždy vratnou kauci, kterou vracíme v plné výši při vrácení dekorací v pořádku. V případě ztráty nebo zničení věci poté kauci ponížíme o příslušnou částku. Většina nevěst to chápe a problém s tím nemá. Když se zjistí, že nějaké dekorace byly někde zapomenuty, vrátí se v pořádku a nechybí další nevěstě, tak navíc nic neúčtujeme.

Když je práce koníčkem

Co vás na vaší práci nejvíc baví?

Těch věcí je víc. V první řadě je to práce s lidmi, kterým pomáháte dotvářet perfektní den D. Po duši pohladí, když nevěsta přijede vrátit po svatbě dekorace a děkuje za jejich zapůjčení, díky čemuž se svatba vydařila dle představ. Satisfakce je také to, když je nevěsta natolik spokojená, že vás doporučí své kamarádce nebo napíše kladnou referenci. Těchto nevěst je každý rok čím dál tím víc. Pro nás je to znamení, že to, co děláme, má smysl a lidé to umí ocenit. Dalším bodem je kreativita, kterou lze zde popustit a tvořit a tvořit. Strávila jsem mnoho let v kanceláři za počítačem, a i když samozřejmě administrativa je tady také nutná, stále více převládá čas strávený ve skladu vychystáváním dekorací pro nevěsty.

A ještě zpět k samotným svatbám. Na jaké novinky pro sezónu 2020 se vy sami nejvíc těšíte?

Nejvíce se těším na nevěsty, které budou mít odvahu na to, mít svatbu v industriálním prostředí a my zde budeme moct dekorovat. Neméně se samozřejmě těšíme na všechny krásné svatby, které nás čekají. Novinky pro nás často určují samy nevěsty. V loňském roce to byl například fotostojan do fotokoutku, kterého jsme nakonec nakoupili ve 3 provedeních, protože byl o něj velký zájem. A co přinese rok 2020? To se necháme sami překvapit…

Kontakty a výdejny

Kontakty

Výdejny

  • Výdejna drobných dekorací: Dr. E. Beneše 896, Neratovice
  • Výdejna mobiliáře a větších dekorací: Ostrovní 154, Neratovice

 

Zdroj: Svatební krámek, úvodní foto Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close