Floristka Aneta Ezechýl o své práci říká: „Květiny ke mně patří a miluji je.“ Umí z nich vytvořit nádherné svatební dekorace

Umíte si představit svoji svatbu bez květin? Nevěstu bez kytice a žádnou výzdobu? Ke slavnostním událostem květiny neodmyslitelně patří. Svatební kytice je téměř kultovní předmět. Květiny se suší, ukládají a také házejí a určí tak, kdo se bude vdávat příště. V dnešním rozhovoru vám chceme představit mladou, nadanou a také vdanou floristku Anetu Ezechýl, pro kterou jsou květiny neodmyslitelnou součástí jejího života.

Její heslo zní: „Žádný okamžik není pro mne překážkou, ale výzvou, jak udělat zrovna váš okamžik dokonalý“.

Aneto, můžete nám říci, jste se dostala k práci s květinami?

Květiny ke mně patří a miluji je! Řekla bych, že za to může můj pradědeček a maminka. Pradědeček pěstoval vše, co se mu na zahradu vešlo. Na jaře to byla jedna velká barevná oáza a maminka je milovnicí květin. Tihle dva mi ukázali kouzlo květin.

Kde berete nové nápady a inspiraci?

Inspiruji se vším kolem sebe. Samotnou přírodou, trendy v módě, jaké je zrovna období – jestli léto, jaro… A samozřejmě na Instagramu a Pinterestu, tady je květinový svět mi blíž a já se můžu inspirovat od těch nejlepších světových floristů, ale inspirují mě všichni, kdo něco tvoří.

Jak dlouho si mají nevěsty dopředu zamluvit termín?

Tuhle otázku dostávám velmi často a každému odpovídám toto: půl roku dopředu je skvělé, tři měsíce dopředu ještě je šance na volný termín a jeden měsíc dopředu je to už o štěstí, ale psaly mi nevěsty i 14 dní před svatbou, ale to chtěly jen kytici, kytice pro maminky a vývazek pro ženicha, bez výzdoby svatebního místa. Je to velmi individuální a taky, jak říkám, o štěstí. Kontaktujte mě přes webové stránky protenokamzik.cz

Jak vytváříte celkové ladění svatby – podle místa svatby, přání nevěsty nebo své inspirace?

Celkové ladění svatby se odvíjí od přání nevěsty, na to se zaměřuji jako první. Poté na místo, jakou má atmosféru. A jako poslední, a to nejdůležitější, je potom můj vnitřní pocit, jak na mě působí nevěsta s ženichem, místo, období… Samozřejmě komunikace mezi mnou a nevěstou je velmi důležitá a vždy konzultuji všechny své nápady tak, aby výsledek byl dokonalý.

Vnímáte měnící se trendy ve výběru druhů květin a barev?

Poslední dobou mám pocit, že se trend zasekl na boho stylu nebo u lučního stylu, styl eukalypt a světle růžová barva. Nechci říct, že je na tom něco špatně, to vůbec ne. Teď možná, ale budu mluvit i za ostatní floristy, že když je svatba netradiční a máme volnější ruku, je pak radost tvořit a můžeme ukázat co vše dokážeme vytvořit.

I ve výběru druhů květin vítězí stále růže, pivoňky a ze zeleně je to eukalyptus. Je tolik nádherných druhů růží, že se nedivím, že jsou stále tak oblíbené. Co naopak mi přijde, že se letos začalo více ukazovat ve vazbách, jsou jiřiny. I já se musím přiznat, že letos jsem se do nich zamilovala a měla jsem je i ve své svatební kytici.

Je těžké sladit přání nevěsty, atmosféru místa, své nápady a finanční budget?

Myslím si, že to už se pozná na první schůzce s nevěstou, a pokud chce ženich, tak na schůzce s nevěstou a ženichem. Tady se rozhodne, jestli si “padneme do oka.” Pak už je to jen a jen o komunikaci. Nestydím se přiznat, že se mi párkrát stalo, že jsme si po první schůzce a odeslání naceněné květinové výzdoby poděkovali a rozloučili se, i to se stává a je to v pořádku, “sto lidi, sto chutí.” Jsem vděčná za tyto zkušenosti.

Mezi vaše služby patří i svatební líčení. Čemu dávají nevěsty přednost?

Líčení je takový bonus nevěstám ode mě pro ně, taková moje další kreativní stránka.

Když máme s nevěstou první zkušební líčení, tak u všech se mi zatím stalo, že mi řekly, abychom začaly jemnějším líčením a postupně zvýrazňovaly. Je to zábava a v daný okamžik umět vytvořit vždy to nejlepší, co dokážu, mě ohromně baví!

Působíte po celé ČR? 

Moje práce byla dokonce i v Itálii. Takže můžu říct, že květiny a květinovou výzdobu vytvořím kdekoliv na světě, nejen po ČR.

Jak vypadá spolupráce s vámi? Scházíte se se snoubenci několikrát, než vše doladíte?

Moje práce se snoubenci začíná na první schůzce. Záleží, jaké máme časové rozmezí mezi první schůzku a svatebním dnem. Pokud máme času dostatek, chci se se snoubenci před svatbou potkat minimálně třikrát osobně, na každé schůzce totiž řešíme pokaždé něco jiného a pokaždé přijdeme na něco, co jsme na minulé schůzce opomněli. Samozřejmě, pokud nás něco napadne, kdykoliv, tak si voláme, domlouváme se přes e-mail nebo ostatní sociální sítě.

Jaké jsou vaše oblíbené květiny?

Mé oblíbené květiny? Páni, to se floristovi špatně odpovídá, teda aspoň v mém případě. Asi to mám rozdělené podle období. Na jaře jsou to pomněnky a tulipány, v létě růže, na podzim jiřiny a hortenzie a v zimě amarylis a aasanky, ale jak říkám, každou chvíli je to něco jiného a je tolik krásných květin na světě, troufám si říct, že ani o všech nevím. A tak se těším, kterou novou květinu objevím a bude mou novou oblíbenou.

Existuje nějaká květinová vazba, která je v současné době trend? Nebojíte se konkurence umělých květin?

Současný trend je v tuto chvíli  rustikální styl a asi ještě nějakou dobu aktuální bude.  Konkurence umělých květin se nebojím, právě naopak! Já je velmi rada kombinuji i s živými květinami. A nevěstám se to líbí. Jedna nevěsta chtěla vyloženě z umělých květin, protože jí bylo líto, že to nevydrží napořád. Anebo nevěsta cestovala do zahraničí a měla strach, že jí živé květiny nevydrží, tak jsme zvolily umělé květiny. V dnešní době jsou naštěstí umělé květiny, tak krásné a vypadají jako živé, to se pak krásné tvoří.

Jaké jsou vaše plány na svatební sezónu 2020?

Plány na sezónu 2020? Těch je! A těším se, až se všechny uskuteční! První plán je se zúčastnit svatebních workshopů, kde objevím zase nové techniky při vázání svatebních kytic a budu moci nevěstám vytvořit zase něco nového. Určitě je v plánu potkat těchto nevěst co nejvíce, tolik, kolik jich za rok 2020 půjde, abych mohla vytvořit květiny pro ty nejkrásnější okamžiky. Dále jsou v plánu první workshopy, kde si společně odpočineme a kreativně se “vyblbneme”, a také se neustále zlepšovat a být nevěstám blíž a blíž, tak jako teď díky vám, nové svatební aplikaci BrideAdvisor.

Kontakty na Anetu Ezechýl

Má také Facebook a Instagram, kde uvidíte ty nejkrásnější výtvory pro inspiraci a obdiv.

 

Zdroj fotografií: Aneta Ezechýl 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close