Najděte svého svatebního fotografa snadno a rychle na portálu FotoProfíci.cz

Mezi nepostradatelné postavy na svatbě patří fotograf. Skoro každý si chce vzpomínky na svůj velký den uchovat v podobě krásných a reprezentativních fotografií. Najít ale toho správného může být docela fuška. S našimi tipy a portálem FotoProfíci.cz to zvládnete rychle a jednoduše.

Na první pohled by se zdálo, že objednat si fotografa je hračka. Zkomplikovat vám to ale může hned první krok najít takového fotografa, abyste s výsledkem jeho práce byli spokojeni. Musíte se přitom zaměřit hned na několik kritérií:

Vybírejte očima a srdcem. První a nejdůležitější věcí je, aby se vám fotky líbily. Barevnost, styl, atmosféra, kompozice, to vše hraje roli. Pokud jste romantici, těžko se spokojíte s ostře barevnými snímky nebo legračními výrazy svatebčanů. Naopak sportovním typům asi nic neřeknou zasněné kompozice a pastelové odstíny. Někteří autoři rádi zdobí fotky barevnými rámečky nebo grafikou, což taky každému nemusí sedět.

Sledujte, jaké služby fotograf nabízí. Především by měl mít zkušenost se svatebním focením, aby věděl, co může čekat, uměl zvládat větší skupinky rozjařených svatebčanů a reagovat na nečekané změny rozvrhu. Zkušený svatební fotograf také ví, že by na událost, jako je svatba, neměl přijít v teplákách, a umí se pohybovat diskrétně, aby to všechno zaznamenal, ale sám zůstal neviděn.

Neberte všeuměly. Ti, kteří se dušují, že zvládnou vše od focení po natáčení videa a slibují vám dodat vyretušovaných všech 8000 fotek, co nafotí, jsou podezřelí. Hrozí, že jejich práce bude odbytá a povrchní. Volte raději toho, u koho je pravděpodobné, že nabízenou službu dokáže opravdu provést, a to včas a bez chyb.

Stanovte si rozpočet a dohodněte se s tím, kdo se do něj vejde. Seriózní fotografové často nabízejí balíčky služeb v různých cenových hladinách, takže si toho svého jistě najdete.

Srovnejte si kalendáře. Žádaní fotografové své diáře plní často i rok dopředu. Nechcete-li riskovat, že ten pro vás nejlepší už bude ve vašem termínu obsazený, ozvěte se mu co nejdříve.

Kdo hledá, najde

Tak teď už víte, koho hledáte. Jak ale toho pravého skutečně objevit?

Můžete dát na doporučení známých. Je však klidně možné, že ten, kdo se líbil jim, nebude sedět vám.

Pokud žádný tip nemáte nebo se na něj nechcete spoléhat, zkuste si udělat podrobný průzkum na internetu. Projeďte si prezentace fotografů, jejich cenové nabídky a portfolia, a poté jim postupně volejte nebo pište, jestli mají čas a byli by ochotni dojet na vaše místo svatby.

Tato cesta je celkem spolehlivá, ovšem poněkud zdlouhavá a trnitá. Už jen ty hodiny strávené brouzdáním po internetu. A to nemluvíme o nekonečném mailování a telefonování, jen zřídka se totiž trefíte hned napoprvé. A pak to zklamání, když zjistíte, že váš vyvolený fotograf je na váš velký den už zadaný!

Už zhruba rok a půl ale máte třetí možnost zadat poptávku a pohodlně si počkat na odpovědi fotografů, kteří vyhovují vašim požadavkům. Od února 2017 totiž funguje portál FotoProfíci.cz, který celý proces hledání fotografa maximálně zjednodušuje.

„Nápad vznikl docela jednoduchým způsobem nic podobného v normálním provozu v Česku neexistovalo. Motivací byla také skutečnost, že přátelé v té době hledali fotografa na svatbu a stěžovali si na potřebu zasílat desítky emailů a dlouhé čekání na odpovědi fotografů,“ popisuje zakladatel portálu Dmitry Dolgikh, jak ho napadlo stránky založit.

Jak to funguje

S portálem FotoProfíci.cz odpadají složitosti s kontaktováním fotografů.  Oni se ozývají vám, na základě vámi zadaných kritérií. Systém je velmi jednoduchý. Stačí kliknout na tlačítko „Vložit poptávku zdarma“ a vyplnit tabulku.

Jako první si vyberete příležitost, k jaké fotografa chcete (Typ focení). Variant je tam hodně, nás zajímá kategorie Svatba, Love story.

Dále určíte místo, kde má focení probíhat.

Pak je třeba zvolit datum. Můžete také nechat možnost „Termín dle dohody“, to se hodí třeba při rodinném nebo produktovém focení, kdy vám na datu akce až tak nezáleží. U svatby už ale většinou máte den konání jasný.

A také nezapomeňte zaškrtnout políčko s cenovou hladinou, kde se hodláte pohybovat.

Nakonec můžete blíže vypsat, co od focení čekáte, nebo nechat políčko volné. Když svou představu popíšete, bude se i fotografům lépe rozhodovat, jestli ji umí naplnit, a ozvou s vám tak jen ti „relevantní“.

Vyplníte e-mail, dáte odeslat a už jen čekáte. První nabídky by vám měly dorazit do hodiny. A potom začíná ta zábavná část. Procházíte si portfolia těch, kteří se vám ozvali, a hledáte fotky, které vás nejvíc osloví. Přitom už víte, že má dotyčný ve vašem termínu volno a do rozpočtu se taky vejdete.

FotoProfíci.cz nabízeli také hodnocení fotografů od klientů. To nedávno prošlo změnou, protože klasické hvězdičky nebyly objektivní a zájemcům nepřinášely žádnou užitečnou informaci. Místo toho teď u každého jména najdete tzv. index aktivity. Znamená to, jak je fotograf aktivní, jak rychle reaguje na zprávy od klientů a odpovídá na poptávky.

Kufřík vedle jména pak ukazuje, že má dotyčný živnostenské oprávnění a focením se profesionálně živí, což už předpokládá určitou úroveň.

Pokud vám profesionalita a aktivita jako záruka kvality nestačí, ani tak nemusíte mít strach, že byste sáhli vedle. Na portál se totiž jako profík nedostane každý. Výběrovým řízením projde asi jen 40 % zájemců, podle kvality práce i spolehlivosti. Jak uvádí Dmitry Dolgikh, v současné době je zde registrovaných 237 ověřených fotografů z celé republiky.

Poptávkové služby FotoProfíků jsou pro klienty zdarma, fotografové si mohou vybrat profil bezplatný nebo si připlatit za více možností a lepší propagaci. A pokud byste nechtěli hned zadávat poptávku, můžete zkusit jen tak prohlížet profily registrovaných fotografů rozdělených podle kategorií a oslovovat je přímo.

Portál FotoProfíci.cz je ještě mladý, přesto za rok a půl fungování už propojil kolem tisícovky dodavatelů a klientů. Asi polovinu poptávek tvoří právě svatební focení, zbytek připadá na ostatní témata dohromady. Je tedy vidět, že nevěsty si k FotoProfíkům už cestu našly.

Jestli ještě svatebního fotografa nemáte, zkuste to s nimi i vy.

 

 

Zdroj: Unsplash.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close