Živá hudba dodá svatebnímu obřadu nezapomenutelné kouzlo. Illegal String Quartet vám zahraje klasiku i moderní písničky

Nedílnou součástí svatebního obřadu je hudba. Minimálně příchod nevěsty, polibek s výměnou prstýnků a následné gratulace je vhodné podbarvit nějakými tóny. Hudbu můžete pouštět z nahrávky nebo zvolit živé hudebníky, kteří dokážou vykouzlit dokonalou atmosféru. Illegal String Quartet z Brna je skvělou volbou, pokud chcete smyčce a k tomu moderní přístup.

Nejjednodušší cestou, jaksi zařídit hudbu, je – nechat to na matrice. Hudba bývá obvykle součástí „svatebního balíčku“ matrik nebo i některých svatebních míst. Hudební doprovod – ať už z CD nebo v provedení jejich nasmlouvaného hudebníka – může být v ceně či za poplatek. Matrikářky vám také zpravidla nabídnou seznam vhodných skladeb.

Ale pokud chcete být originální, zvolte si hudbu svého srdce. Jaké věci byste přitom měli vzít v potaz?

  • dejte pozor, aby byla vhodná k významné a emocemi nabité chvíli, kterou svatební obřad je
  • tempo – k nástupu nemůže hrát nic příliš loudavého, ale ani kvapík, abyste na místo doběhli v potu tváře
  • styl – jiné tóny se hodí do kostela, jiné do zámecké síně a ještě jiný styl vynikne na louce
  • skladby se vám musí pochopitelně líbit, případně pro vás mít nějaky osobní význam
  • a měli byste s nimi souhlasit oba dva

Pokud jste hudební typ a chcete si skladby, které vám zazní, naplno vychutnat, může se stát, že jejich výběru ve výsledku věnujete nejeden večer. Výhodou je, že na tom se s vámi může aktivně podílet také nastávající ženich, kterému je třeba taková barva ubrousků zpravidla, řekněme, ukradená.

Inspiraci nabízejí svatební fóra, ale také právě seznamy skladeb z matriky nebo od samotných hudebníků. Přehled najdete také na Youtube. Určitě nic nezkazíte klasikou. S některým ze svatebních pochodů (Wagner nebo Mendelssohn-Bartholdy) nešlápnete vedle, nádhernou skladbou je také Air od J. S. Bacha nebo kterákoliv verze Ave Maria. Jako podkres je pak oblíbený Canon od J. Pachelbela.

Z modernějších skladeb máte také obrovský výběr. Oblíbená jsou témata z filmů Kmotr, Forrest Gump, Moulin Rouge nebo Padesát odstínů šedi. Nezklame Ed Sheeran, Adele nebo svatební hymna od Bruna Marse Marry You. Hodí se Beatles i Elvis Presley. A tak bychom mohli pokračovat. Sáhnout můžete samozřejmě i po českých písních, hodně možností nabízejí mj. i oblíbené pohádky. U anglických skladeb si jen dejte pozor na text, abyste se nebrali třeba u písničky o zlomeném srdci. I když bude v instrumentální úpravě, někdo by její význam mohl znát.

Z nahrávky nebo naživo?

Dalším důležitým aspektem je, jestli chcete hudbu reprodukovanou nebo živou. CD má výhodu, že je cenově mnohem výhodnější, než jakýkoliv muzikant, pokud vám nehraje zadarmo. A navíc uslyšíte vybrané skladby přesně tak, jak je znáte a máte rádi.

Živí muzikanti ale přináší také řadu výhod:

  • Umí vytvořit lepší atmosféru – živá hudba je živá hudba!
  • Působí slavnostně, ale zároveň romanticky.
  • Nemusíte řešit, kdo hudbu zapne.
  • Mají zkušenosti a jsou přizpůsobiví. Nemůže se tak stát, že vyberete příliš krátkou skladbu a nevěsta bude dobíhat už za trapného ticha, pokud se budou všichni topit v slzách dojetí, mohou pro odlehčení změnit tón skladeb… Sami od sebe také přizpůsobí hlasitost, podle toho, co je zrovna potřeba.

Jestli jste se přiklonili k živé hudbě, musíte ještě vybrat, kdo vám zahraje. Dejte pozor na příliš laciné všeuměly s klávesami, zpěvem a světelnými efekty v jednom, to zpravidla nevěstí nic moc kvalitního. Lepší je prověřený sólista (piano, kytara, saxofon) nebo menší těleso. Úplnou klasikou je smyčcové kvarteto. Ale budou umět zahrát vaši oblíbenou muziku?

Smyčcové kvarteto je ideální volba

Určitě ano! Když se podíváte např. na repertoár Illegal String Quartetu, zjistíte, že jejich možnosti jsou opravdu široké – od klasiky, kterou člověk u takového seskupení očekává, přes jazz a swing, filmové melodie, až po aktuální popové hity. Představíte-li si je v instrumentální úpravě pro housle, violu a cello, k tomu sebe jak kráčíte uličkou…husí kůže je zaručená.

Co vám nabízí Illegal String Quartet?

Široký repertoár a možnost nacvičit podle domluvy i další skladby.

Hudbu k usazování hostů – mohou začít podbarvovat atmosféru klidnými tóny už přibližně 10 minut před začátkem obřadu.

Hudbu k příchodu nevěsty a ženicha. Asi to, na co se nejvíc těšíte, co nejvíc promýšlíte a co má také největší vliv na atmosféru obřadu. Pokud se rozhodnete, že chcete jednu skladbu pro ženicha a jednu pro nevěstu, volte přiměřeně dlouhé kusy, abyste je mohli nechat dohrát, ale zase abyste pak na konec nečekali celou věčnost. Uvědomte si, že minuta doma v obýváku se zdá jinak dlouhá, než minuta napjatého čekání, až konečně přijde vaše velká chvíle. Nebo si naopak můžete vybrat jednu delší skladbu na příchody obou snoubenců – jen pozor, abyste stihli dojít oba. Volba je čistě na vás, případně na tom, kolik času máte na obřad od matriky vyhrazeno.

Dál kvarteto zajistí hudbu pod výměnu prstýnků, polibku, podpisy a přípitky. Zahrají vám také ke gratulacím a slavnostnímu odchodu špalírem hostů. A jestli budete chtít, mohou nevtíravě podbarvit i váš svatební oběd.

Co tito muzikanti potřebují, aby mohli odvést svou práci?

Především prostor – asi 4×2 m a čtyři židličky bez opěrek na ruce. Coby akustické seskupení mají tu výhodu, že po technické stránce nemusíte už řešit nic víc. Aparaturu nepoužívají a stojany na noty mají vlastní.

Pokud máte obřad venku, je třeba zajistit přístřešek pro ochranu před nepřízní počasí, nebo mít připravenou náhradní variantu obřadu pod střechou.

Dále Illegal String Quartet vyžaduje složení zálohy. A tím se dostáváme k financím. Protože každý program je jiný a každý má jiné požadavky, i cena se připravuje v každém jednotlivém případě zvlášť. Od dohodnuté výše honoráře se potom teprve odvíjí i výše zálohy. A jestliže budete chtít kvarteto vytáhnout mimo Brno, počítejte s cestovními náklady.

Kontakty

Pokud se vám myšlenka živého smyčcového kvarteta na svatbě líbí, neváhejte a ozvěte se muzikantům minimálně 3 měsíce předem, ale klidně i dříve. Jen tak si zajistíte, že budou mít ve vašem termínu ještě volno.

Illegal String Quartet můžete kontaktovat telefonicky (603 141 379 – Zdeněk Mucha), e-mailem (illegalstringquartet@gmail.com) nebo přes Facebook.

No a abyste se naladili a zjistili, jestli právě jejich styl vám sedí, poslechněte si malý průřez repertoárem:

 

Zdroj: String-quartet.cz, Pixabay.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close