V královské rodině to láskou jen kvete. Nyní v podobě svatby princezny Eugenie

Také si říkáte, že to poslední dobou v britské královské rodině láskou jen kvete? My ano! Proto jsme si nemohli nevšimnout další svatby, která se v královské rodině odehrála jen chvíli potom, co proběhla svatba prince Harryho a Meghan Markle. Své ano si princezna Eugenie řekla 12. října 2018, kdy si vzala za muže Jacka Brooksbanka v kapli sv. Jiřího na zámku ve Windsoru.

Kdo je princezna Eugenie?

Britská královská rodina je opravdu velká, proto není divu, že občas nemusíme vědět, o koho se jedná. Kdo je tedy princezna Eugenie?

Princezna Eugenie je královská vnučka, která je až devátá v pořadí ke královskému trůnu (proto ke svatbě nepotřebovala svolení královny, které je nutné opatřit pro nástupníky trůnu od prvního po šesté místo). Jako dcera prince Andrewa a Sarah Fergusonové, vévodkyně z Yorku, je princezna Eugenie jedním z vnoučat královny Alžběty II. Eugenie si je prý velmi blízká se svým bratrancem, princem Harrym, a dokonce bude se svým manželem žít po jeho boku v Kensingtonském paláci. V pořadí za svojí sestrou princeznou Beatricí, která je starší, je Eugenie devátá v řadě na obsazení trůnu.

Ačkoliv je to u členů královské rodiny neobvyklé, má princezna Eugenie sociální sítě v oblibě. O svůj účet na Instagramu se stará dokonce ona sama. Princezna má i práci – je ředitelkou v galerii současného umění.

Svatební šaty

Princezna Eugenie se objevila u kaple sv. Jiřího chvíli před jedenáctou hodinou dopoledne. Všechny okouzlila svými úchvatnými svatebními šaty od známé britské návrhářské dvojice Petera Pilotta a De Vose, se kterou se seznámila již během roku 2007. Podle zahraničních zdrojů prý měla princezna představu o vzhledu šatů v hlavě již od samého začátku, kdy se svatba začala zařizovat. Její inspirací byly svatební šaty bývalých královských nevěst.

Princezna si pro svůj velký den zvolila velkou objemnou róbu s dlouhou vlečkou, která přitáhne pozornost na první pohled. Vlečka je ze žakárského hedvábí, viskózy a bavlny. Tkanina nacházející se na vrchní vrstvě šatů byla vyrobena v Itálii ve městě Como. Princezniny šaty zdobila výšivka, jež symbolizuje její a manželův život. Například bodlák, který je symbolem pro Skotsko, Yorská růže s břečťanem je symbolem společného domova a trojlístek, jenž je symbolem Irska.

Svatební šaty vznikaly postupně, během více svatebních zkoušek. V samých začátcích byl vytvořen pouze korzetový živůtek a vrstva spodniček. Obě strany šatů zdobí výstřih do písmene V, který odhaluje princezninu jizvu na zádech po operaci skoliózy.

Bez tradičního závoje, ale s krásně zdobenou tiárou

Místo klasického závoje, který lze u královských svateb považovat za tradici, měla princezna Eugenie zdobenou tiáru, kterou měla zapůjčenou od královny.

Tiára byla vyrobena v roce 1919, je tvořena z platinové konstrukce a zdobena jedním velkým a šesti menšími smaragdy. Šperk byl součástí tzv. Grevilleova odkazu, což byla sbírka šperků, kterou věnovala Margaret Grevillová královně Alžbětě II.

Svatba ve větru a smějící se princ George

Princeznu k oltáři doprovázelo šest družiček a dvě pážata. Jelikož byl v den svatby velký vítr, hosté si museli doslova držet klobouky, aby jim neuletěly. Proto není divu, že dětem vítr způsobil menší problémy. Ke kapli vede řada schodů a po cestě měly děti co dělat, aby vítr ustály. Princezna Charlotte se na nohách neudržela a spadla. Nebyla však jediná, vítr si pohrál i s rovnováhou jednoho z pážat.

O menší pobavení na svatbě se postaral i princ George, který na sebe spolu se svojí sestřenicí Savannah Philips dělali různé posunky, kterými bavili všechny hosty okolo.

Bylo zde velké množství hostů

Svatby se kromě rodiny a nejbližších známých zúčastnilo i množství známých osobností a celebrit. Jen v samotné kapli sedělo přes 800 hostů, to je více než na svatbě prince Harryho. Z celebrit jsme na svatbě mohli vidět například: Andreu Bocelliho (který zde i zazpíval), zpěváka Robbieho Williamse, zpěváka Eda Sheerana, zpěváka Jamese Blunta, zpěvačku Ellie Goulding, modelku Caru Delevingne a další.

Rozdíly a odlišnosti od svatby prince Harryho

Jelikož je i svatba princezny Eugenie královská, bylo jisté, že se zde najde i několik podobností se svatbou jiných královských dvojic. Proto není divu, že se obřad konal na stejném místě jako obřad prince Harryho. Na  hrad bylo pozváno taktéž 1200 hostů z veřejnosti (vybrané zástupce zvolil los). Po obřadu na novomanžele čekal kočár na jejich slavnostní jízdu.

Ačkoliv není jisté, kolik přesně svatba stála, neoficiální odhady počítají s částkou kolem 950 milionů korun, přičemž většinu z toho hradí rodiny ženicha a nevěsty a zhruba 60 milionů korun padlo na bezpečnostní opatření z veřejných prostředků.

Na video ze svatby se můžete podívat zde:

Everything You Missed From Princess Eugenie's Wedding

From the groom's ring mishap to the page boy's tumble, these are all the things you may have missed from Princess Eugenie's royal wedding ?

Zveřejnil(a) ELLE Magazine (US) dne Pátek 12. říjen 2018

 

Zdroj: vogue.com, bridesmagazine.co.uk, harpesbazaar.com

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close