Nevíte, jaké na svoji svatbu zvolit květiny? My vám s tím pomůžeme!

Květinové dekorace jsou neodmyslitelnou součástí každé svatby. Nejde jen o samotnou svatební kytici, ale i květinovou výzdobu obřadu, hostiny a třeba i auta. Proto je důležité, abychom si výběr těch pravých květin pořádně promysleli. A my si proto dnes ukážeme, jaké květiny se hodí v jakou roční dobu, ale i to, jak je lze rozdělit podle barev.

Vybrat si květiny na svoji svatbu nemusí být úplně lehké. Mnohé z nás nemají představu ani o barvě, natož o samém druhu květin. Tak jako tak, náš výběr se poměrně zúží tím, v jakém ročním období se naše svatba bude konat. Ano, možná najdete i v zimě květiny určené na léto, ale díky tomuto přehledu zjistíte, jaké druhy květin nebude problém, vzhledem k danému počasí, sehnat.

Jaké květiny se hodí na jarní svatbu?

  • Tulipány Tulipány jsou považovány za symbol optimismu a pozitivních myšlenek. Jejich jednoduchý a přesto elegantní vzhled je jako dělaný pro jarní svatbu. Jde o velmi oblíbenou květinu, která se bude vyjímat hlavně v jednoduché kytici.
  • Konvalinky Konvalinky jsou velmi něžné a romantické květiny, které jsou pro jarní svatbu ideální. Jejich jemný a drobný květ bude slušet každé nevěstě. Konvalinky jsou symbolem štěstí a pozitivní energie.
  • Frézie Frézie je se svojí dokonalou a pronikavou vůní symbolem nevinnosti a čistoty.
  • Pryskyřníky U nás není květ pryskyřníku ve svatební kytici ještě tolik rozšířený jako v zahraničí, to ale neznamená, že v naší kytici nebude vypadat nádherně.
  • Pivoňky Věděli jste, že jsou pivoňky v Číně považované za královský květ? Přestože vypadají opravdu bohatě, stále v sobě uchovávají jemnost a jednoduchost. Jde o květy ideální pro romantickou i vintage svatbu.

Jaké květiny se hodí na letní svatbu?

  • Růže Obliba růží spočívá hlavně ve dvou důvodech. Prvním z nich je ten, že jsou k dostání v průběhu celého roku, druhým důvodem je velké množství jejich odrůd. Proto se s nimi v menší či větší míře můžeme setkat na téměř každé svatbě. Růže symbolizuje lásku, krásu a radost.
  • Kaly Kaly jsou ideální do svatební kytice, jelikož jsou na pohled velmi pevné, ale přesto jemné. Jde o symbol krásy.
  • Vlčí máky Vlčí mák nepatří mezi často používanou květinu, přesto však s jeho výběrem neuděláte chybu.
  • Hortenzie Hortenzie je krásná díky svým mnoha odstínům, v jakých se s ní můžeme setkat modrá, bílá, ale třeba i růžová. Všechny tyto barvy se dobře kombinují s bílou, která převládá na většině svateb. Květina symbolizuje pochopení.

Jaké květiny se hodí na podzimní svatbu?

  • Lilie Lilie je květina, která ze všeho nejvíc symbolizuje nevinnost, čistotu a opravdovou lásku. Proto jde o květinu přímo dělanou na svatbu oslavu lásky.
  • Slunečnice Květy slunečnice jsou ideální na podzimní svatbu, kdy příroda hýří všemi barvami.
  • Gerbery Jsou lehce kombinovatelné díky množství svých barev. Proto je lze použít i na celkovou svatební výzdobu.
  • Orchideje Jsou vhodné po celý rok, ale nejvíce na podzim. Jsou symbolem krásy a lásky.
  • Přírodniny Dýně, kaštany, žaludy, oříšky, šípky, apod.

Jaké květiny se hodí na zimní svatbu?

  • Bílé růže, lilie a gerbery Jejich bílá barva ladí nejen k vašim šatům, ale i sněhu.
  • Kosatce Kosatce mají mnoho odstínů. Ty tmavé jsou pak ideální pro zimu, kdy je můžeme kombinovat s metalickými barvami.
  • Jmelí Jmelí je jasným symbolem lásky, proto zde není třeba žádného vysvětlení.
  • Cesmína Kromě květinové výzdoby se může hodit i jako dekorace na dort.
  • Přírodniny Šišky, skořice, hřebíček, jablka, větvičky.

Jaké květiny se nedoporučují vzhledem k jejich symbolice?

  • Levandule nedůvěra
  • Žlutá lilie lež
  • Žlutá růže žárlivost
  • Žlutý karafiát pohrdání
  • Žlutá chryzantéma opovrhování láskou
  • Fík neupřímnost
  • Rododendron nebezpečí

Typy svatebních kytic

Kulatá svatební kytice

Kulaté kytice jsou na svatbách ty nejpoužívanější. A není se ani čemu divit. Jsou univerzální a velmi praktické. Dovolit si je mohou jak menší nevěsty, tak i ty vysoké (zde ale doporučujeme nechat delší stonky, které budou působit lépe). Nejčastěji jsou pevně svázány do manžety, aby držely svůj romantický tvar.

Převislá svatební kytice

Jde o velmi elegantní způsob toho, jak může být svatební kytice uvázaná. Kytice se díky svému tvaru nosí tak, že nevěstě visí přes ruku. Tyto kytice jsou velmi honosné a bohatě zdobené. Proto se hodí k dlouhým a elegantním šatům, u těch krátkých byste s ní neuspěla. Mezi známé způsoby, jak může převislá kytice vypadat patří: kaskáda, vodopád, oblouk, anglická kapka a svazek.

Svatební kytice Anglická kapka

Tato kytice svým tvarem připomíná kapku. Kytice je nejbohatší u nevěsty a směrem ven se zužuje. Na její uvázání se hodí: frézie, orchideje, hyacinty, tulipány, růže a karafiáty.

Svatební kytice Glamélie

Velmi originální svatební kytice, která se skládá z plátků růží, lilií nebo karafiátů. Jde o středovou kytici, která je obklopena dalšími okvětními lístky. Poté následuje dlouhý zdobený převis.

 

Na co myslet při vybírání kytice

Kytice je nejlepší vyzvednout v den svatby, pokud to nejde a vyzvednete je dříve, dejte je na chladné a tmavé místo. U velikosti svatební kytice myslete na to, jak jste vysoká, jakou máte postavu, ale i jaký typ šatů jste si vybrala. Štíhlé vysoké nevěsty jsou jako stvořené pro dlouhé kytice. Díky svojí výšce si mohou dovolit i výraznější kousky. Ty drobné z nás musí myslet na to, abychom se za kyticí neztratily. Pokud chcete dokonale ladit, je fajn zamyslet se taky nad tím, do jakých nádob potom kytice umístíte.

Cena svatebních kytic

Cena svatební kytice se odvíjí od několika faktorů, které musíme promyslet. Najdou se ti, kteří mají kytici prakticky zdarma (například „boho“ kytice natrhané na louce), ale i kytice v řádech tisíců korun. Jestliže spoléháte na nějakého dodavatele svatebních kytic, máte větší šanci, že dostanete lepší cenu, pokud si u něj objednáte celou výzdobu. Cenu ovlivňuje hlavně typ květin, velikost kytice, ale i zdobení. Některé květiny jsou dražší než obvykle v případě, že je kupujete v době, kdy není jejich sezóna.

Svatební kytice podle barev

Jaké barvy k sobě ladí?

Oranžová

Fialová

Růžová

Červená

Bílá

Malá inspirace s tipy

Tak, teď už možná víte, jakou kytici byste chtěli. Ale víte, kde si ji nechat udělat? My vám přinášíme tipy na tato místa:

  • KVĚTERIE Pestrobarevné, přírodní, romantické a částečně z vlastní zahrádky. Přesně takové jsou květiny z Květerie, obchodu, který vedou dvě usměvavé slečny, od vystudování vysoké školy. Jejich společná láska ke všemu krásnému je dovedla do společného vedení místa, kde se splní nejtajnější sny každé nevěsty, jež shání květinovou výzdobu na svoji svatbu.
  • INSPIRITO Inspirito spojuje květiny a dekorace interiéru, takže u nich pořídíte nejen klasickou kytici, ale také kompletní květinovou výzdobu místa obřadu i hostiny, a také potřebné drobnosti k zakoupení i zapůjčení.
  • STUDIO LA VITAL Majitelka studia Lucie Vitíková má odborné vzdělání v oboru a za sebou řadu úspěchů na floristických soutěžích. A k tomu se stále vzdělává nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí, a sleduje aktuální trendy. Víte tedy, že u ní budete v dobrých rukách. Vědí to i celebrity, které si tady květinovou výzdobu objednaly. Třeba v roce 2011 to byla Miss Iveta Lutovská, letos moderátorka Primy Monika Leová.

 

Sukulenty jsou v poslední době velkým trendem. A to i u svatebních kytic. Proto neuděláte krok vedle, pokud tuto krásnou zeleň začleníte i na svoji svatbu.

Zdroj: afloral.com, seeds

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close