Jak správně prostřít slavnostní tabuli, abyste vy ani hosté nezažili gastro „faux pas“

Dojem z dokonale prostřené svatební tabule a z následného hodování je jednou z hlavních věcí, které vašim hostům zůstanou v paměti (k zármutku všech nevěst pravděpodobně více než to, jak nádherná byla ona sama a jak dokonalé šaty měla) ještě dlouho po svatbě. Jídlo má rád každý a celkový dojem ze stolování jeho prožitek ještě umocní. Jak se ale vyznat v množství chodů a příborů? Ať už jste v roli hostitele nebo jste byli na nějakou významnou událost pozváni jako hosté, v tomto článku se dozvíte vše potřebné.

Než se dostaneme k samotným faktům a pravidlům stolování, ráda bych se s vámi podělila o mou vlastní zkušenost, která se týkala návštěvy zkušební večeře v hotelu Hilton ve městě Reykjavík/Iceland. Šlo o ukázkovou, velice formální večeři o několika chodech a drincích. Hotel je opravdu překrásný a luxusní, celkový dojem je jedním slovem „dokonalost“ podtržená naprosto precizním servisem, který je na špičkové úrovni. Já jsem již několik zkušebních večeří absolvovala, ovšem nikdy ne na takovéto úrovni. A tak malé faux pas u stolu bylo na světě.V podstatě šlo o to, jaký je harmonogram několikachodové večeře, jak se u večeře chovat, jaké zvolit pití a alkoholické drinky. Jak by měl vypadat správně naservírovaný chod pro nějakou skupinu, a hlavně jak správně využít prostřenou tabuli.

Před jednotlivými chody nám donesli amouse-bouche – různé druhy chleba s česnekovou pomazánkou či pyré. Na to je určen malý nožík v pravém horním rohu. Tento pokrm je k dispozici po celou dobu, než se donese hlavní chod, aby hosté, kteří vyčkávají na postupné předkrmy, nebyli hladoví. Malá rada zní – ochutnejte, ale nejezte celý bochník, nebo nebudete schopni snít ostatní chody :-D!

Prvním chodem byla raviola plněná rakem s plátky nakládaných brambor, doladěným dýňovým pyré. U prvního pokrmu jsem nevyčkala pokynu hlavního číšníka a samozřejmě jako v Pretty Woman jsem se vrhla na chod prvním příborem zprava! Malá vidlička na salát ovšem nebyla tím pravým, takže malá rada zní – pravidlo zprava není vždy to nejlepší! Opomenula jsem speciální příbor na ravioly, který ležel nad příbory a vypadalo to jako lžíce spojená s nožem 🙂 

Dalším chodem byl předkrm číslo dvě, a to konečně salát z hovězích líček a speciálním sýrem – u kterého již již zapoměla název :-/. Bohužel jsem jej neměla čím sníst, a tak jsem čekala na obsluhu. „Aha“… na to zřejmě byla ta menší vidlička po pravé straně z vnějšku.

Po těchto dvou předkrmech následoval další chod, a to losos s houbovým vývarem. Na tento pokrm již byla vhodná velká podlouhlá lžíce.

Hlavní chod byl jehněčí steak (medium rare) na vinné omáčce s celerovou hranolkou, což je tradiční islandské jídlo. Na tento chod byl samozřejmě založen steakový příbor.

U posledního chodu se dopředu omlouvám za fotografii, ovšem servis byl tak rychlý, že jsem téměř nezachytila efekt tohoto dezertu. Donesli nám limetkovou pusinku s vanilkovou zmrzlinou a zasypaným sněhem ze suchého ledu, který vytváří tento zajímavý dýmový efekt. K tomuto dezertu byla připravená dezertní vidlička s ostrou hranou po pravém horním rohu.

Toto je moje osobní malá zkušenost z formální večeře. Abyste vy nebo vaši hosté nezažívali stejné faux pas, připravili jsme dnes pro vás něco málo z praktické části, jak na stolování a příbory.

 

Jak tedy správně prostřít?

Připravili jsme pro vás názorné obrázky.

Začneme tedy velikostí stolů podle počtu lidí.

Jak je vidět na obrázku, ideální šířka jednoho místa u stolu je kolem 60-85 cm, záleží na tom, jestli se sedí kolem čtvercového stolu ze všech jeho čtyř stran, nebo usazujeme hosty ke stolům do tzv. „účka“. V prvním případě je potřeba nechat každému asi 85 cm, přeci jen část prostoru sdílí se sousedy napravo i nalevo. Pokud usazujete hosty k tabuli vedle sebe do řady stolů, potom stačí nechat jen něco kolem 65 centimetrů. Pro vzdálenost hostů sedících naproti sobě je ve většině případů ideální zvolit 80 cm, pokud sedí hosté ze všech čtyř stran, potom o 5 cm více.

Při usazování kolem kulatých stolů je ideálním průměrem 60 cm, v případě, že sedí u jednoho stolu pouze dva, 80 cm pro stůl o třech osobách a  90 cm pro stůl pro čtyři. Pokud máme u jednoho kulatého stolu pět osob, průměr by měl být kolem 105 cm.

Obecně lze říct, že čím větší jídlo, tím více příborů a nádobí budou strávníci během jeho průběhu potřebovat. K snídani tedy postačí menší talíř, podšálek, lžička, nůž a vidlička, pro nápoje sklenka a šálek na kávu nebo čaj. U oběda, nebo brunche (tedy jídlem mezi snídaní a obědem) je vhodné nachystat ještě další vidličku a případně přidat další talíř na druhý chod. Při prostírání k večeři je prostírání velmi podobné, jen přidáme talířek a nůž na chleba.

Pro jídla evropského a velmi formálního stylu je nutné připravit nádobí nejvíce.

Platí tři jednoduchá pravidla:

  • na každý chod jiný příbor
  • příbory umístěné nejdále od talíře se budou používat nejdříve
  • vedle sebe by měly ležet maximálně tři kusy (tedy např. tři nože).

Vedle talíře napravo leží lžička čajová, polévková lžíce a nejblíže k talíři nůž. Po levé straně máme vidličku na předkrm nebo ryby, další na salát a nejblíže k talíři vidličku na hlavní chod. Nahoře nad talířem pokládáme dezertní příbor. Sklenice by měly být minimálně dvě – jedna na vodu, druhá na víno, u jídel evrospkého stylu se také používá šálek na kávu nebo čaj, ale další sklenice mohou být prostřeny pro šampaňské. Po levé straně talíře pokládáme talířek na chleba a nožík k jeho namazání.

Na závěr pár jednoduchých pravidel z etikety stolování.

Příbor rozložený doširoka s rukojeťmi od sebe značí, že jsme ještě nedojedli a budeme v jídle pokračovat. Příbor složený rukojeťmi k sobě, ležící souběžně na talíři zase dává obsluze jasně najevo, že jsme s jídlem hotovi. Příbor kolmo na sebe znamená, že jsme připraveni na další chod, vidlička a nůž složené vodorovně na talíři v horizontální rovině zase exceletní hodnocení jídla.

Plátěný ubrousek patří na kolena, papírový na levou stranu talíře. Ubrousky používáme k otření úst vždy před napitím. Saláty se jí vidličkou levou rukou, kompoty lžičkou pravou rukou. Chleba neukusujeme, ale lámeme a levou rukou dáváme do úst. Omáčku nevytíráme, talíř nevylizujeme, šťávu z kompotu ani ze salátu nedopíjíme. Použitý ubrousek odložíme na talíř. Kouřit v dnešní době není na většině míst dovoleno, pokud by bylo tak pouze po svolení všech ostatních u stolu.

 

zdroj: Photo by rawpixel on Unsplash

 

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close