Co se týče pití na svatbách a dalších společenských eventech, určitě zde stojí za zmínku koktejly a barmanská show. V posledních letech si nejen svatebčané velice oblíbili “candy bary”, ale také mini bary, kde je barman baví svým uměním. Nejen, že to vypadá zajímavě a vytváříte tímto jistý druh zábavy, ale také zajistíte hostům jiný druh alkoholu, nežli jen pivo, víno a čistý tvrdý alkohol. Na svatebních veletrzích se často přestavují různé barmanské firmy, ovšem dejte pozor na Váš výběr. Není koktejl, jako koktejl…  a tak pokračujeme v druhé části nabídky.

 

 

Strawberry Daiquiri  je jahodový koktejl na bázi bílého rumu, základem je Daiquiri.

Ingredience

Podle oficiální receptury na Daiquiri:

bílý rum (4,5 cl)
limetkový džus nebo šťáva (2,5 cl)
cukrový sirup (1,5 cl)
jahody (cca 5ks)

NEBO pozměněná verze:

bílý rum (6 cl)
Triple Sec (1,5 cl, případně jiný pomerančový likér)
limetkový džus nebo šťáva (3 cl)
cukr (0,5 lžičky)
jahody (5-10 ks, dle chuti)

Postup

Do sklenice vhodné k mixování nebo do mixéru dáme všechny ingredience spolu s kostkami ledu. Dobře rozmixujeme až led vytvoří jemnou spojitou tříšť a přelijeme do sklenice typu Cocktail Glass nebo Margarita Glass. Můžeme ozdobit například nakrájenou jahodou.

 

 

Tequila Sunrise je jednoduchý a efektní koktejl z pomerančového džusu a tequily.

Ingredience

Oficiální:
pomerančový džus (9 cl)
tequila (4,5 cl)
grenadina (1,5 cl)
led (kostky)

Neoficiální:
pomerančový džus (12 cl)
tequila (6 cl)
bourbon (1 cl)
grenadina (2 cl)
led (kostky)

Postup

Do sklenice Highball Glass dáme tequilu, přidáme led a zalijeme džusem. Zamícháme, případně nasadíme shaker a protřepeme. Následně opatrně, nejlépe po straně sklenice (můžeme si pomoci lžičkou), nalijeme grenadinu, která se usadí na dně a vytvoří tak rozdílně barevné vrstvy připomínající západ slunce. Běžně se zdobí plátkem pomeranče a třešničkou, podává se s brčkem.

NEBO:

Už ne tak oficiální verze je taková, že džus, tequilu a trochu bourbonu dáme do shakeru s ledem, protřepeme aby se směs ochladila, a můžeme rozlít například do Hurricane Glass. Opět po hraně sklenice nalijeme grenadinu pro stejný efekt, ozdobíme stejně.

 

 

Margarita je koktejl s tequilou a lehkou příchutí pomeranče.

Ingredience

tequila (3,5 cl)
Cointreau (2 cl)
čerstvá limetková šťáva (1,5 cl)

Neoficiálně Cointreau můžeme nahradit jakýmkoliv likérem s pomerančovou příchutí.

Postup

Suroviny dáme do shakeru s ledem a dobře protřepeme. Přípravíme si sklenici Margarita Glass a vytvoříme slaný okraj (například namočíme zbytkem limetkové šťávy a obalíme solí). Přelijeme obsah shakeru a podáváme.

 

 

Cuba Libre je velmi oblíbený a jednoduchý koktejl s Colou a bílým rumem.

Ingredience

bílý rum (5 cl)
Cola (12 cl)
limetková šťáva (1 cl) nebo limetka
led (kostky)

Postup

Do sklenice Highball Glass dáme nakrájenou limetku a pomačkáme tloučkem, aby pustila šťávu (necháme ve sklenici), nebo si šťávu vymačkáme předem. Sklenici naplníme ledem a nalijeme postupně jednotlivé ingredience. Lehce zamícháme. Ozdobíme měsíčkem nebo kolečkem limetky a podávat můžeme i bez brčka.

 

 

Long Island Iced Tea je jeden ze silnějších koktejlů a už podle názvu je přeci jasné, že neobsahuje ani trochu čaje.

Ingredience

tequila (1,5 cl, stříbrná)
vodka (1,5 cl)
bílý rum (1,5 cl)
Triple Sec (1,5 cl, případně Cointreau nebo jiný pomerančový likér)
gin (1,5cl)
citronový džus nebo šťáva (čerstvý, 2,5cl)
gumový sirup (3 cl, případně cukrový sirup)
trochu Coly

Postup

Do sklenice typu Highball glass si pak připravíme kostky ledu a postupně přidáváme ingredience dle seznamu. Poté lehce zamícháme a můžeme podávat. Zdobí se citronem, ideálně spirálou z citronu a podává se s brčkem.

Druhým možným postupem je smísit všechny ingredience kromě Coly v shakeru s ledem, protřepat a scedit do sklenice typu Collins glass s ledovou tříští. Poté navrch dolít Colu a opět ozdobit citronem.

 

 

Jahodové Mojito, stejně osvěžující, ale trochu sladší než originál.

Ingredience

bílý rum (4cl)
limetka nebo limetkový sirup (3cl)
(třtinový) cukr (2 lžičky)
máta (3-6 větviček)
voda (perlivá)
jahody (cca 3ks, čerstvé)
led (kostky nebo drcený)

Tip: Pokud nemáte jahody, zkuste využít jahodový sirup.

Postup

Do sklenice typu Highball Glass dáme mátu, cukr a nakrájenou limetku nebo sirup a nakrájené jahody. Ingredience rozmačkáme tloučkem, poté zalijeme trochou vody, přidáme led, zalijeme rumem a dolijeme vodou. Ozdobíme lístky máty a kolečkem citronu nebo jahodou. Podáváme s brčkem.

Tip: Někdy je celý koktejl připravován v shakeru a poté přelit do sklenice (je poté celý více červený). Pokud nemáte rádi plovoucí kousky jahod, máty nebo limetky, suroviny si rozmačkejte, v shakeru protřepejte s vodou a ledem a následně směs sceďte do sklenice.

 

 

Caipirinha, někdy také Caipirina, je silnější koktejl podobný Mojitu, ale bez máty.

Ingredience

Cachaça (5cl)
limetka
třtinový cukr (2 lžičky, případně cukrový sirup 2cl)
led (tříšť)

Postup

Do sklenice typu Lowball Glass dáme 2 lžičky cukru nebo sirup, nakrájenou limetku a pomačkáme tloučkem. Sklenici naplníme ledem a zalijeme Cachaça. Ozdobíme kolečkem limetky a podáváme s kratším brčkem.

 

 

Pisco Sour je lehce kyselý koktejl s vaječným bílkem.

Ingredience

pisco (4,5cl, případně jiná (hroznová) brandy)
citronový džus nebo šťáva (3 cl, čerstvý)
cukrový sirup (2 cl)
bílek vaječný (1 menší kus)
Angostura bitters (1 střik, volitelně)

Postup

Ingredience kromě bitters dáme do shakeru s ledem a dobře protřepeme, aby bílek napěnil. Poté scedíme do sklenice na šampaňské (flétna) podle IBA, častěji se však setkáme se servírováním ve sklenicích typu Lowball Glass. Na pěnu můžeme stříknout Angostura bitters jako zdobení.

 

 

Screwdriver je poměrně vznešený název, česky by se dal přeložit jako Šroubovák, volněji Vodka s džusem.

Ingredience

vodka (5 cl)
pomerančový džus (10 cl)
led

Postup

Sklenici Highball naplníme ledem a doplníme surovinami. Poté zamícháme a ozdobíme plátkem pomeranče.

 

 

Dirty Martini je silnější koktejl s vodkou a suchým vermutem, vhodný zejména před večeří.

Ingredience

vodka (6 cl)
suchý vermut (1 cl)
olivový nálev (1 cl)

Postup

Do sklenice vhodné k míchání dáme led a přilijeme ingredience. Zamícháme a poté scedíme do sklenice typu Cocktail Glass. Ozdobíme zelenou olivou.

 

 

Mint Julep je silný koktejl s whiskey a osvěžující mátou.

Ingredience

Bourbon (6 cl, případně jiná whiskey)
máta (4 větvičky, čerstvá)
cukr (1 lžička)
voda (2 lžičky)

Postup

Do sklenice typu Highball Glass (podle IBA jde o long drink) nebo Lowball Glass (běžnější) dáme mátu, cukr a vodu. Ingredience rozmačkáme tloučkem a zasypeme ledovou tříští. Nakonec přilijeme bourbon a vše dobře zamícháme. Můžeme ozdobit lístky máty.

 

 

Piña Colada je poměrně sladký letní koktejl s kokosovou a ananasovou příchutí.

Ingredience

Oficiální:
bílý rum (3 cl)
ananasový džus (9 cl)
kokosové mléko (3 cl)

Neoficiální:
bílý rum (3 cl)
kokosový sirup (2-3 cl)
ananasový džus (9 cl)
led (kostky nebo drcený)
smetana (2 cl)
někdy i tmavý rum (3 cl)

Postup

Pro suroviny oficiální je postup následující: do sklenice vhodné k mixování dáme kostky ledu a všechny suroviny a směr rozmixujeme tak, aby vznikla spojitá tříšť. Poté přelijeme do sklenice typu Hurricane Glass a ozdobíme ananasem a třešničkou. Podáváme s brčkem.

Neoficiální postup: do shakeru dáme suroviny, včetně ledu (jen několik kostek) a mixujeme dokud se led neztratí. Směs by se měla napěnit a po přelití se pěna ustálí na povrchu. Podává se ve sklenici Hurricane Glass, ideálně vychlazené předem, naplněné ledem a nakonec ozdobené plátkem ananasu a brčkem.

 

Zdroj: koktejly.eu

 

Sára Vašková

Sára Vašková
zakladatelka SvatebníBlog.cz