Co se týče pití na svatbách a dalších společenských eventech, určitě zde stojí za zmínku koktejly a barmanská show. V posledních letech si nejen svatebčané velice oblíbili “candy bary”, ale také mini bary, kde je barman baví svým uměním. Nejen, že to vypadá zajímavě a vytváříte tímto jistý druh zábavy, ale také zajistíte hostům jiný druh alkoholu, nežli jen pivo, víno a čistý tvrdý alkohol. Na svatebních veletrzích se často přestavují různé barmanské firmy, ovšem dejte pozor na Váš výběr. Není koktejl, jako koktejl… 

 

 

Bahama Mama je tropický koktejl s ananasovým džusem a toto je jedna z jeho variant. Barevná variace se drží žluto – červeného zbarvení.

Ingredience

rum (1,5 cl, tmavý)
kokosový rum (1,5 cl, např. Malibu)
grenadina (1,5 cl)
pomerančový džus (3 cl)
ananasový džus (3 cl)

Postup

Do sklenice vhodné k mixování dáme led (kostky nebo drcený) v přiměřeném množství, aby se vše vešlo do sklenice a přidáme všechny ingredience. Dobře rozmixujeme, až směs vytvoří spojitou jemnou tříšť a přelijeme do sklenice typu Hurricane Glass. Můžeme ozdobit plátkem pomeranče a deštníčkem. Někdy bývá podáván i ve sklenici typu Highball nebo Collins Glass.

 

 

Blue Hawaii je modrý tropický koktejl s vodkou a bílým rumem.

Ingredience

bílý rum (2,5 cl)
vodka (2,5 cl)
Curacao Blue (2 cl)
ananasový džus (9 cl)
sweet & sour mix (3 cl, směs citronové a limetkové šťávy s cukrovým sirupem)

Tip: Někdy bývá místo sweet & sour mixu používán kokosový sirup nebo krém. Koktejl je poté o něco sladší.

Postup

Ingredience smísíme v shakeru s kostkami ledu a dobře protřepeme. Podáváme ve sklenici typu Zombie nebo Collins Glass s ledem. Ozdobit můžeme deštníčkem a ananasem.

 

 

Krvavá Mary je jeden z odvážnějších koktejlů, hlavně kvůli Tabascu.

 

Ingredience

vodka (4,5 cl)
rajčatový džus (9 cl)
citronový džus (1,5 cl)
Worchestrová omáčka (2-3 cáknutí)
Tabasco
celerová sůl
pepř

Postup

Do sklenice Highball glass nalijeme všechny suroviny a zamícháme. Ty, u kterých není uvedeno množství, záleží jen na Vás, ale rozhodně to nepřežeňte. Můžeme ozdobit celerem nebo kolečkem citronu, můžeme přidat i led.

 

 

Cosmopolitan je známý koktejl s citronovou vodkou a brusinkovým džusem.

Ingredience

citronová vodka (4 cl)
Cointreau (1,5 cl)
čerstvá limetková šťáva (1,5 cl)
brusinkový džus (3 cl)
led (kostky)

Neoficiálně Cointreau můžeme nahradit likérem s pomerančovou příchutí.

Postup

Suroviny dáme do shakeru s ledem a dobře protřepeme. Slijeme (bez ledu) do sklenice typu Cocktail Glass. Můžeme ozdobit plátkem limetky.

 

 

Hirošima je jeden z nejznámějších “ruských” koktejlů. Byl vytvořen poměrně nedávno v Moskvě. Jeho recept je variací na téma koktejl “B-52”.

Ingredience a postup

20 ml anýzu likér “Sambuca”, 20 ml krémový likér “Baileys”, 10 ml absintu, několik kapek grenadiny. Vrstvy v koktejlu musí být viditelné a zřetelně označeny, takže jednotlivé komponenty lijte pečlivě, jinak nedosáhnete daného barevného spektra a koktejl bude rozmazaný.

 

 

Blue Lagoon je typicky modrý koktejl, oblíbený nejen kvůli své barvě.

Ingredience

vodka (3 cl)
Curacao blue (3 cl)
citronová soda (12 cl, např. Sprite)

Postup

Můžeme v shakeru smíchat vodku a Curacao spolu s ledem, protřepat a nalít do sklenice Highball glass, nebo je nalijeme přímo do sklenice, kterou naplníme ledem. Poté dolijeme sodou, můžeme lehce zamíchat a ozdobíme plátkem citronu.

 

 

Kamikaze je příjemně osvěžující koktejl s vodkou, světlé barvy.

Ingredience

vodka (3 cl)
Triple Sec (3 cl), případně jiný pomerančový likér
limetková šťáva nebo džus (3 cl)

Postup

Ingredience smícháme dohromady v shakeru (možné i s ledem) a následně scedíme do vychlazené sklenice typu Cocktail Glass. Můžeme ozdobit měsíčkem nebo plátkem limetky.

 

 

Mai Tai je silnější koktejl s rumem a pomerančovo – mandlovým aroma, oranžové barvy.

Ingredience

bílý rum (4 cl)
tmavý rum (2 cl)
Orange Curacao (1,5 cl, nebo jiný pomerančový likér)
Orgeat sirup (1,5 cl, případně jiný sirup s mandlovou příchutí)
limetková šťáva (1 cl)

Tip: Někdy je přidávána ještě grenadina, která dodá červenější barvu.

Postup

Všechny ingredience dáme do shakeru a dobře protřepeme. Podle stránek IBA přelijeme do sklenice typu Highball Glass a je klasifikován jako Long drink. Vzhledem k objemu surovin je však koktejl častěji podáván ve sklenici typu Lowball Glass s ledem nebo tříští. Ozdobíme kouskem ananasu, mátou a limetkovou kůrou. Podáváme s brčkem.

 

 

Blue Tahoe je tropický osvěžující koktejl pronikavé modré barvy.

Ingredience

sekt (60ml)
citronový džus (30 ml)
tequila (45 ml)
modré Curacao (30 ml)

Postup

Všechny uvedené ingredience smícháme dohromady a nakonec dozdobíme plátkem citronu a lístkem máty.

 

 

Virgin Mojito je velice osvěžující nealkoholický koktejl s limetkou a mátou, oblíbený zejména v letním období.

Ingredience

třtinový cukr
máta
limetka nebo limetkový sirup (3cl)
voda (perlivá)
led (kostky nebo drcený)

Postup

Do sklenice (Collins nebo Highball Glass) dáme mátu, cukr a část limetky. Suroviny lehce rozmačkáme tloučkem (limetka pustí šťávu), poté zalijeme trochou vody a přidáme led, zbytek nakrájené limetky a lístky máty. Dolijeme vodou a můžeme podávat.

 

 

Zdroj: koktejly.eu

 

Sára Vašková

Sára Vašková
zakladatelka SvatebníBlog.cz